top of page

Visitekaartjes over? Maak er zelf nieuwe van!


Gerecycled papier

Laatst kwam ik tot de conclusie dat ik echt nieuwe visitekaartjes nodig had. Het adres én telefoonnummer waren niet meer up-to-date. En ondanks dat visitekaartjes langzaam overrated worden, vind ik het wel fijn om iets te kunnen afgeven. Dus besloot ik geen nieuwe kaartjes te bestellen, maar mijn oude kaartjes te hergebruiken. Lees hier hoe ik dat gedaan heb.


Wat heb je nodig

  • Oude visitekaartjes, kranten, tijdschriften e.d.

  • Spons

  • Vaatdoek

  • 2 Theedoeken

  • Blender of staafmixer

  • Schepraam (dit maak je gemakkelijk zelf door een oude fotolijst te pakken en hier een oud horgaas overheen te spannen)

  • Grote bak (zodat het schepraam hier makkelijk in past)

  • Nog een bak (alleen wanneer je een staafmixer gebruikt i.p.v. een blender)


Stap 1

Scheur of versnipper al het papier meer een papierversnipperaar of met de hand. Zorg dat de snippers zo klein mogelijk zijn, dan gaan ze straks beter door de blender/staafmixer.


Stap 2

Vul een bak met water, voeg de papiersnippers toe en zorg ervoor dat de snippers allemaal onderwater staan. Laat het papier vervolgens 30 minuten weken.


TIP

Wil je naast het recyclen nog een extra steentje bijdragen aan een beter milieu? Gebruik dan regenwater in plaats van kraanwater. Er wordt namelijk heel wat water gebruikt bij het recyclen van papier.


Stap 3

Giet het water af en stop de doorweekte snippers in een blender met een beetje heet (regen)water of laat de snippers in de bak zitten en vul deze met wat heet water. Mix vervolgens de snippers met de blender of staafmixer tot pulp. Voeg ondertussen steeds een beetje water toe. Herhaal dit tot de pulp vrij dik is je nog maar weinig papiersnippers ziet.


LET OP

Hoe meer papiersnippers je nog ziet in de pulp, des te groter de kans is dat het papier straks kan scheuren.


Stap 4

Vul nu de grote bak met warm water en voeg hier wat handjes pulp aan toe. Voor speciaal papier kun je nu ook stukjes van bloemen of blaadjes toevoegen. Leg het schepraam in het water en beweeg zachtjes totdat er overal evenveel pulp zit. Breng daarna het schepraam voorzichtig naar boven. Laat het schepraam boven de bak uitlekken tot er geen druppels meer vallen.


Stap 5

Leg een van de theedoeken op een vlakke ondergrond. Hierop leg je het schepraam zo neer dat het gaas op de theedoek ligt. Op de pulp leg je de vaatdoek. Druk met de spons het overtollige water uit de vaatdoek. Knijp de spons uit en herhaal dit totdat er bijna geen water meer uit de spons komt.


Stap 6

Haal de vaatdoek voorzichtig van de geperste pulp af en draai het schepraam om op de theedoek. Tik tegen alle hoeken van het schepraam totdat het papier helemaal loskomt.

Het papier heeft nu ongeveer een dag nodig om te drogen. Dit kun je een beetje versnellen door met de tweede theedoek (die nog droog is) het papier zachtjes te deppen.


KLAAR!

Je kunt het papier nu gebruiken om nieuwe visitekaartjes van te maken of voor andere dingen zoals briefpapier, kaarten, boekjes en nog veel meer!


Hoe je precies deze gerecyclede vellen papier omtovert tot visitekaartje, lees je binnenkort in mijn nieuwe blog!


Deel je ideeën en foto's van je eigen gerecyclede papier in de reacties!151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page